Internet Administratie der Douane en Accijnzen

namaak

De verkoop van namaakgoederen bestrijden is de hoofdopdracht van cybersquad. De eerste doelstelling is om de Belgische domeinnamen .be en .eu vrij te maken van alle illegale sites die namaakgoederen verhandelen.
Cybersquad zal ook proberen om zoveel mogelijk buitenlandse sites te sluiten die frequent gebruikt worden door Belgen. Door controles op postpakketten krijgen we hierop een zicht en via internationale samenwerking kunnen deze sites gesloten worden.
We bieden iedereen de mogelijkheid om sites te melden die illegale goederen verkopen of die proberen invoerrechten, accijns of BTW te ontduiken. De sites kunnen gemeld worden op ecustoms@minfin.fed.be

Wat u moet weten!

Bij namaak denkt u misschien uitsluitend aan brillen, handtassen of illegaal gekopieerde cd’s, dvd’s en software. De realiteit is echter heel anders want geen enkele economische sector blijft gespaard. Elk jaar sterven wereldwijd duizenden personen aan de gevolgen van namaak. Antibiotica, melkpoeder voor baby’s, pillen, vaccins, cardiovasculaire middelen, … geen enkel geneesmiddel ontsnapt eraan!

Voedingswaren, speelgoed, dranken, … al die producten kunnen, wanneer het om namaak gaat, gevaarlijk zijn voor uw gezondheid en voor de gezondheid van uw naaste familieleden. Een nagemaakt antibioticum zal, bijvoorbeeld, geen werkzaam bestanddeel bevatten en zal u dus niet genezen. Een nagemaakt vaccin zal u niet immuun maken. De nagemaakte teddybeer van uw kind zal niet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen en zou tot verstikking kunnen leiden.

Inderdaad, zelfs een banaal namaakproduct zoals een zonnebril gekocht bij een clandestiene straatverkoper vormt een gevaar… Gezien de prijs waarvoor u die gekocht hebt, mag u immers niet verwachten dat uw ogen beschermd zijn tegen de uv-straling! En wanneer u een T-shirt draagt dat een kopie is van een groot merk, kan u maar beter niet weten met welke schadelijke producten het geverfd werd! Hetzelfde geldt voor uw merkparfum” dat u voor driemaal minder dan de marktprijs hebt gekocht maar dat onuitwisbare sporen op uw huid zal achterlaten. En het belangrijkste hierbij: het geld dat u besteedt aan de aankoop van nagemaakte modeartikelen wordt door maffiaorganisaties opnieuw geïnvesteerd in het namaken van medicijnen, voedingswaren, dranken, speelgoed.

De handel in namaakgoederen raakt alle sectoren zonder uitzondering, soms ten koste van uw eigen veiligheid en die van uw naaste familieleden. Uw wagen, bijvoorbeeld, zit boordevol onderdelen die onontbeerlijk zijn voor de verkeersveiligheid. In de automobielsector waar alles zeer duur is, is het vaak verleidelijk om goedkopere namaakonderdelen te kopen die in werkelijkheid aan geen enkele van de aan de constructeurs opgelegde normen voldoen. Maar wanneer er een ongeval is gebeurd, moet men zich niet afvragen waarom de remmen het hebben begeven, waarom de motor volledig beschadigd is door de oliefilter, waarom de bumper de schok helemaal niet heeft opgevangen en waarom de motorkap niet op optimale wijze is geplooid.

De gevaren van namaak zijn uiteraard heel wat meer verscheiden. Het nagemaakte speelgoed van uw kind, bijvoorbeeld, zal in enkele seconden in brand schieten terwijl de verbranding van hetzelfde merkspeelgoed bijna onmiddellijk zou zijn gestopt. De nagemaakte batterij van uw gsm kan in uw zak ontploffen als gevolg van oververhitting. In uw keuken voldoen de nagemaakte elektrische huishoudtoestellen nog steeds aan geen enkele norm. De broodrooster schiet in brand, de barbecue vervormt en verspreidt de gloeiende houtskool aan uw voeten, uw fluitketel ontploft onder de druk, de mesjes van uw groentesnijder komen los en worden met volle snelheid in uw richting gekatapulteerd,…

En als u denkt dat modeartikelen kopen uw veiligheid niet kan schaden, hebt u het nogmaals verkeerd voor! Wanneer u om het even welk namaakproduct koopt, financiert u immers een breder netwerk van namakers die dit geld voor zeer gevaarlijke doeleinden kunnen gebruiken. Wist u bijvoorbeeld dat de aanslagen van juli 2005 in Londen werden gefinancierd met de verkoop van namaakgoederen?

Namaak vormt niet alleen een gevaar voor uw gezondheid en uw veiligheid, het is een echte kanker voor de economie. De handel in namaakproducten is een echte plaag voor de Belgische ondernemingen. Als gevolg van de verliezen die de bedrijven lijden die het slachtoffer zijn van de namakers, staan duizenden banen op het spel.

Mogen we u enkele opvallende cijfers geven? De markt van de namaak vertegenwoordigt 7 tot 10% van de wereldeconomie, dat wil zeggen 450 miljard euro. Uiteraard zijn dit allemaal bedragen die ontsnappen aan de verplichtingen tegenover de Staat en dus allemaal verloren fondsen die hadden kunnen worden besteed aan opleiding, gezondheidszorg of werkgelegenheid. Namaak dekt ook een andere realiteit, namelijk de economische uitbuiting van kinderen. Vaak zijn het deze goedkope arbeidskrachten die de namaakpop vervaardigen die we met Kerstmis bij ons onder de kerstboom vinden.

Ten slotte betekent namaak ook “vuil geld” in “vuile handen”. Meestal komt de verkoop van namaakproducten immers ten goede aan netwerken van maffiosi of terroristen. Welbewust namaakgoederen kopen betekent dus illegale handel (drugs, smokkelwaar, …) financieren en ook geld pompen in een systeem dat de nationale economieën ondermijnt en de fundamenten ondergraaft van de industrieën die voor onze werkgelegenheid zorgen.