Internet Administratie der Douane en Accijnzen

19-08-2016 - UPDATE - Laatste versie nuttige vragen en antwoorden rond de nieuwe UCC.

Voor meer informatie zie onze pagina UCC.

27-07-2016 - UPDATE - Het oude tariefbericht 558 van 11 mei 2016 (info rond controle-exemplaar T5 onder de nieuwe UCC-regelgeving) werd vervangen door het nieuw tariefbericht 568.

Voor meer informatie zie onze pagina UCC.

18-07-2016 - BTW terugbetaling voor reizigers: verlaging van de drempel in België!

Reizigers gevestigd buiten de Europese Unie kunnen de terugbetaling van de BTW vragen op de aangekochte goederen die ze uitvoeren buiten de EU op het eind van hun reis in Europa.

Voor de in België verrichte aankopen vanaf 17 juli 2016, geldt de nieuwe vrijstellingsdrempel van 50 EUR. De andere voorwaarden blijven ongewijzigd.

Die drempel van 50 EUR vervangt de oude drempel van 125 EUR die tot dan van toepassing was. Het geldt dus enkel voor de verrichte aankopen vanaf 17 juli. De facturen of reizigerscheques van vóór 17/7 moeten steeds een bedrag van boven de 125 EUR betreffen om het visum van de douane te verkrijgen.

De reizigers kunnen de terugbetaling op twee manieren krijgen:

- de aankoopfactuur voorleggen aan de douane van het kantoor van uitgang, na te zijn geviseerd, moeten ze zelf deze factuur naar de handelaar terugsturen die integraal alle in het spel zijnde BTW terugbetaalt;

- de reizigerscheque of een gelijkaardig systeem voorleggen aan de douane van het kantoor van uitgang, na te zijn geviseerd, deze cheque voorleggen aan de onderneming die de in het spel zijnde BTW direct aan de reiziger terugbetaalt, na afhouding van hun commissie voor geleverde diensten.”

06-07-2016 - UPDATE - 14 nieuwe e-learning modules aangeboden door de Europese Commissie over de DWU (UCC).

U vindt de e-learning op onze pagina over de DWU (UCC).

04-07-2016 - De Douane defileert op 21 juli in Brussel.

Op 21 juli 2016 zal de Douane op het Paleizenplein defileren. Dit is een première, nooit eerder nam de Douane deel aan het defilé ter gelegenheid van de Nationale Feestdag.

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon heeft immers positief geantwoord op de vraag van onze Administrateur-generaal, Kristian Vanderwaeren, om de ambtenaren van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen te laten defileren en hen zo te bedanken voor hun actieve deelname aan de strijd tegen terreur.

Dit jaar zijn de ambtenaren van de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen op meerdere manieren betrokken geweest in de strijd tegen de terreur:

  • op 22 maart hebben de aanwezige douaniers bij de aanslag in de luchthaven van Zaventem de hulpdiensten bijgestaan om de gewonden te helpen;
  • op de avond zelf van de aanslagen hebben onze diensten de politie bijgestaan om de grenzen van ons land te beveiligen;
  • vanaf 1 april werken onze bewapende diensten dagelijks samen met de politie en het leger in de havens en de luchthavens van ons land en in het internationaal treinstation van Brussel-Zuid.

Door deze deelname krijgen onze mensen de erkenning die ze verdienen.

10-06-2016 - Wijziging van artikel 7b en artikel 25 van de wet van 21 december 2009 betreffende het accijnsstelsel van alcoholvrije dranken en koffie.

Lees bijgevoegde nota voor meer informatie.

09-06-2016 - Openingsuren Hulpkantoor Aalst zijn gewijzigd.

Het kantoor werkt enkel nog op afspraak voor het afleveren van vignetten 705.

U kan een afspraak bekomen via telefoonnummer 0257 722 90.

03-06-2016 - UPDATE - De implicaties van de UCC op het vlak van BTW.

Voor meer informatie kan je terecht op onze webpagina 'UCC'.

02-06-2016 - UPDATE - Nuttige vragen en antwoorden rond de nieuwe UCC.

Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie:

- gewijzigd antwoord op de vraag 114.

Het nieuwe document vindt u op de pagina UCC.

Archief Actualiteit

Bedrijven Burgers
Pers Attachés
Ander nieuws European Customs information portal
Reorganisatie DA Union Customs Code