Internet Administratie der Douane en Accijnzen

cites

Beschermde fauna en flora

In talrijke, meestal exotische landen, worden aan toeristen en zakenlui producten van fauna en flora als souvenir te koop aangeboden. Het gaat om dieren of artikelen zoals: schildpadden, orchideeën, ivoren beeldjes, handtassen van krokodillenleer enz. Dergelijke handel brengt het voortbestaan van sommige soorten dieren- of plantensoorten ernstig in gevaar. Verschillende onder hen zijn reeds van de aardbol verdwenen of zijn met uitsterven bedreigd. Als voorbeeld halen we daarbij de catastrofale situatie aan van de zwarte Afrikaanse neushoorn. Het aantal neushoorns is sedert 1970 met 95 % gezakt door stroperij . Sedert 1973 harmoniseert de Conventie van Washington (CITES), de internationale handel van bedreigde dier- en plantensoorten. De Europese regelgeving regelt de toepassing van de Conventie in de Europese Unie.

Een zeldzaam dier is geen souvenir!

Vertrekt u met vakantie? Breng geen bedreigde dieren en planten mee!

Ook op vakantie kunt u de natuur een handje helpen. Koop geen souvenirs die schade toebrengen aan bedreigde dieren en planten, zoals ivoren beeldjes en juwelen, handtassen en schoenen uit reptielenhuiden of juwelen en versieringen gemaakt van koraal.
Dit gebeurt nog al te vaak, meer uit onwetendheid dan kwaad opzet. Om het u makkelijk te maken, heeft de douane samen met de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het WWF een folder voor vakantiegangers uitgebracht.

De meest voorkomende souvenirs die gemaakt worden van bedreigde dieren en planten zijn erin beschreven. U kunt de folder hier downloaden of op www.uwsouvenir.be
of aanvragen via cites@health.fgov.be
of op het nummer +32 2 524 9797.

Neem de folder mee om met een gerust hart een aandenken aan uw vakantie te kopen. We zetten alvast een aantal belangrijke verboden souvenirs op een rij. Ivoren beeldjes, juwelen of stempels kunt u vooral in Azië en Afrika tegenkomen.
Ook van zeeschildpadden worden juwelen gemaakt die aan toeristen te koop worden aangeboden. Net als haarspelden en zonnebrillen.
Versieringen en juwelen van koraal zijn nog een ander gegeerd souvenir. Die vindt u vooral aan de kusten van Australië en de landen rond de Indische Oceaan en de Rode Zee. Erg mooi, maar de handel is nefast voor de riffen. Het duurt jaren voor ze zich weer herstellen.

Als u met een verboden souvenir in uw bagage betrapt wordt, zijn de gevolgen niet min. In het beste geval neemt de douane uw koopwaar gewoon in beslag. Met wat minder geluk hangt er u een boete of zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd. Dat is streng, maar vergeet niet dat een ondoordachte aankoop een bedreigd dier of een bedreigde plant in gevaar brengt.
Kijk dus uit uw doppen als u een souvenir van natuurlijk materiaal koopt, en bij twijfel: laten staan! De douane neemt jaarlijks talloze illegale souvenirs in beslag: portefeuilles en geldbeugels in reptielenleer, schelpen en stukken koraal, kaviaar en zelfs levende slangen, papegaaien, spinnen, vogels en kikkers
. Een kleine greep uit een indrukwekkende lijst. Merkt u tijdens uw vakantie dat er gehandeld wordt in souvenirs die niet koosjer zijn, neem dan zeker contact op met de lokale politie of met Traffic (www.traffic.org):
een gemeenschappelijk programma van het WWF en de Wereldunie voor Natuurbehoud dat de handel in wilde soorten in kaart brengt. Zo helpt u dieren en planten die het moeilijk hebben daadwerkelijk mee beschermen.

Hoe voorkomt u moeilijkheden?

Het meest eenvoudige is natuurlijk niets aan te kopen van de wilde fauna of flora. Indien u zich ondanks alles toch een dergelijk product aanschaft, moet u bij uw terugkeer in België aan de douanediensten een uitvoervergunning CITES of een wederuitvoercertificaat CITES voorleggen. Die documenten worden afgeleverd door de bevoegde autoriteiten van het land waar u de artikelen hebt gekocht. In bepaalde gevallen is zelfs een invoervergunning CITES vereist dat is afgeleverd door het Ministerie van Landbouw. In sommige landen is het de handelaars toegelaten zelf een uitvoervergunning aan de kopers af te leveren. In de meeste gevallen zullen deze vergunningen alleen worden afgegeven door de bevoegde CITES-instanties.

Nuttige adressen

De Belgische diensten die bevoegd zijn inzake CITES:
Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Algemene Directie Dier, Plant en Voeding Dienst Dierenwelzijn en CITES
Eurostation Blok II, 7de verdieping Victor Hortaplein 40 bus 10 1060 Brussel
tel: dieren en dierlijke producten : 02/524.74.02 (NL) 02/524.74.01 (FR)
planten en plantaardige producten : 02/524.74.06

Brochure en weblinks

Hieronder vindt u een brochure in .pdf formaat die u kan downloaden met alle informatie over beschermde dier-en-plantsoorten, en tevens een aantal nuttige weblinks naar diverse sites die dit onderwerp verder behandelen